Bugun...


Şap Aşılama Çalışmalarına Başlandı
2015 yılı Hayvan Hastalıkları ile Mücadele Programı kapsamında; Nevşehir merkez ve ilçelerimiz de 1 Ağustos - 31 Ekim tarihleri arasında Sonbahar Dönemi Şap Aşılama Programı düzenlenecek.

Şap Aşılama Çalışmalarına Başlandı
+ -

2015 yılı Hayvan Hastalıkları ile Mücadele Programı kapsamında; Nevşehir merkez ve ilçelerimiz de  1 Ağustos  - 31 Ekim tarihleri arasında Sonbahar  Dönemi  Şap  Aşılama  Programı düzenlenecek.

 

 

İl Müdürü Okan YILMAZ;  aşılamalarla ile ilgili olarak yaptığı açıklamada;

"Halk arasında 'tabak' olarak da bilinen şap hastalığı bütün çift tırnaklı hayvanlarda rastlanan çok bulaşıcı viral bir hastalıktır. Ağızda,tırnakta ve memelerde yaralar oluşturan bu hastalık; süt veriminde %15, et veriminde %10 verim kayıplarına neden olur.Özellikle buzağı ve kuzular hastalığa karşı son derece hassas olup %80 lere varan oranlarda ölümlere yol açabilir.Hastalıktan korunmanın en önemli yolu, hayvanların altı ay aralıkla yılda iki kez (ilkbahar, sonbahar) aşılanmasıdır.Ayrıca hayvancılık işletmelerinde, temizlik ve dezenfeksiyon gibi önlemler ile dışarıdan yeni satın alınan hayvanlara şap aşısı yapılıp yapılmadığına dikkat edilmelidir. Şap Aşılama Programında 2 aylıktan büyük tüm büyükbaş hayvanlar aşılanacak olup, kullanılacak aşılar Bakanlığımız tarafından proje kapsamında tahsis edilmiştir. 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanununun 4. maddesi gereğince yetiştiricilerin hayvanlarını aşılatmaları  zorunlu olup, aksi hareket edenler hakkında 7.323 TL idari para cezası ile cezalandırılması hükmü mevcuttur. Aşı uygulanmamış hayvanların il dışına sevklerine müsaade edilmeyerek veteriner sağlık raporu verilmemektedir" dedi.

 

Aşılama kampanyası; Nevşehir merkez de Hayvan Sağlığı Yetiştiriciliği ve Su Ürünleri Şube Müdürlüğü, ilçelerde ise ilçe Gıda Tarım ve Hayvancılık  Müdürlükleri tarafından yürütülecektir. Üreticilerimizin kampanya döneminde hayvanlarına aşı yaptırmaları ve daha ayrıntılı bilgi almak için İl ve İlçe Tarım Müdürlüklerimize müracaat etmeleri gerekmektedir.




Editör: Samet ATEŞ



İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER HABERLER
FOTO GALERİ
ÇOK OKUNAN HABERLER
VİDEO GALERİ
YUKARI