Bugun...


23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı,nız kutlu olsun
23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı::: Atatürk 23 Nisan'ı Neden Çocuklara Armağan Etti :::

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı,nız kutlu olsun
+ -

 

Atatürk’ün 23 Nisan’ı Çocuklara Armağan Etmesinin Nedeni Atatürk, çocukları çok seven, onlara büyük değer ve önem bu nedenle de onlarla vakit geçirmekten büyük mutluluk duyan bir devlet başkanı idi. O, Cumhurbaşkanlığı sırasında da gittiği her yerlerde okulları mutlaka ama mutlaka ziyaret eder, çocuklarla yakından ilgilenirdi. Ülkenin gelişip yükselmesinin ve çağdaş medeniyetleri yakalamasının yegâne yolunun memleket çocukların en iyi şekilde yetiştirilmesinden geçtiğine inanır, bu vesileyle de millî eğitim işleriyle yakından ilgilenirdi. TBMM'nin açılması ile halk egemenliğine dayalı demokratik ve özgürlükçü bir rejimin temelleri atılmıştı.

Bu durum ileride çocuklarımızın daha özgür bir ortamda yaşamasını, geliştirmesini ve eğitim görmesini sağlayacaktı. Kurtuluş Savaşında gözlerini kırpmadan canlarını verenler, kuşkusuz ki bunu vatanlarının geleceği için yapmışlardı. Bu memleketin geleceğini de çocuklar temsil ediyordu. Onun için Atatürk: "Bu bayramı Türk çocuklarına armağan ediyorum." diyerek TBMM'nin açılış sevincini çocuklarla paylaşabilme yüceliğini göstermiştir. Bu nedenle, 23 Nisan bir anlamda "Çocuk Bayramı" olarak gelenekleşmiş ve Anadolu topraklarında adeta bir töre halini almıştır.

23 Nisan 1924’te, 23 Nisan gününün bayram olarak kutlanması için talimat veren Atatürk, 23 Nisan 1929’da da bu bayramı çocuklara armağan etmek suretiyle, dünyada başka hiçbir yerde bir eşi ve benzeri bir uygulaması dahi bulunmayan eşsiz ve asil bir davranış örneği sergilemiştir.

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramının Uluslar Arası Bir Nitelik Kazanması

Fakat biz, milletçe sevincimizi başkalarıyla paylaşabildiğimiz zaman mutlu olabilecek bir yapıya sahibiz. Bu nedenle “Ulusal Egemenlik” sevincimizi yine tüm dünya çocuklarına da tattırabilmek için, her 23 Nisan'da dünyanın birçok ülkesinden çocuklar yaptığımız tören ve kutlamalara davet edilmektedir. Böylece Atatürk’ün Türk Çocuklarına armağan ettiği bu bayram böylelikle bir anlamda dünya çocuklarının ortak şenliğine dönüşmektedir. Bu arada Türk çocukları da, dünyada özel bayramı olan tek ülkenin çocukları olmanın kıvancını yaşamaktadır. Bir bakıma, 23 Nisan, ulusallıktan evrenselliğe yükselmektedir.
 
 
 
 
 

23 NİSAN VİKİPEDİ :::::
 
 
23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, Türkiye Cumhuriyeti'nin ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin resmî tatil günlerinden ve ulusal bayramlarından biridir.[1][7] Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu ve ilk cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk tarafından dünya çocuklarına armağan edilmiştir.[2]
 
Bu bayram, TBMM'nin açılışının birinci yılında kutlanmaya başlanan 23 Nisan Millî Bayramı ve 1 Kasım 1922'de saltanatın kaldırılmasıyla, önce 1 Kasım olarak kabul edilen, sonra 1935'te 23 Nisan Millî Bayramı'yla birleştirilen Hâkimiyet-i Milliye Bayramı ile Himaye-i Etfal Cemiyeti'nin 1927'de ilan ettiği ve ilki Atatürk'ün himayesinde düzenlenen 23 Nisan Çocuk Bayramı'nın kendiliğinden birleşmesiyle oluştu.[4] 1980 darbesi döneminde Milli Güvenlik Konseyi, bu bayrama resmî olarak "23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı" adını verdi.[8]
 
Hakimiyet-i Milliye Bayramı (önceleri 1 Kasım, sonra 23 Nisan), saltanatın kaldırılışının ve Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunu gerçekleştiren TBMM'nin açılışının egemenliği padişahtan alıp halka vermesini kutlamak amacını taşırken, Çocuk Bayramı savaş sırasında yetim ve öksüz kalan yoksul çocukların bir bahar şenliği ortamında sevindirmek amacını taşımaktaydı. Türkiye Radyo Televizyon Kurumu, UNESCO'nun 1979'u Çocuk Yılı olarak duyurmasının ardından, TRT Uluslararası 23 Nisan Çocuk Şenliği'ni başlatarak, bayramı uluslararası düzeye taşımıştır.[3] Günümüzde bayrama birçok ülkeden çocuklar katılmakta, çeşitli gösteriler hazırlanmakta, okullarda törenler ve çeşitli etkinlikler düzenlenmektedir.[3] Ayrıca 1933'te Atatürk'le başlayan çocukları makama kabul etme geleneği[6] günümüzde çocukların kısa süreliğine devlet kurumlarının başındaki memurların yerine geçmesi şeklinde devam etmektedir.

 




Editör: SAMET ATEŞ



İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER HABERLER
FOTO GALERİ
ÇOK OKUNAN HABERLER
VİDEO GALERİ
YUKARI