Gülşehir Kaya Camii'ndeki Bilinmeyen Mezar. Samet ATEŞ


SAMET ATEŞ
sametates50@hotmail.com
 
 


                                                                        Röportaj Haber Gülşehir.com- Samet ATEŞ

'' AHÇI Başı Süleyman Ağa Camii, yada Bilinen Adıyla ''Kaya Camii;

 

 

Ahçı Başı Süleyman Ağa Camii (Kaya Camii) 1731 Yılında gülşehir'de Ahcı Başı Süleyman Ağa Tarafından yaptırılmış hala günümüze kadar hizmet vermeye devam etmektedir. Hikayenin başlangıcı ise; Ölmeden önce vasiyet eden Süleyman Ağa vasiyeti üzerine Yaptırmış olduğu Camii'nin Avlusuna Gömülmüştür.Gömülmesinin üzerinden Yıllar geçmiş Defin edildiği yer unutulmuş, mezarının yeri dahi bilinmemiş. Taki Gülşehir Eşrafından Nadir Özkan Tarafından Gülşehir ilçesi Basın mensuplarından Samet ATEŞ'e Konuşana dek.

 

 

Nadir Amcamız Kendi dili ile Pek az Kişi bilir Bu Mezarı diyor ve Başlıyor Anlatmaya. Anlatırken o yıllar Nadir Özkan'ın bir bir gözünün önünden geçiyor.

Gülşehir Kaya camii'nin yapılışının Üzerinden yıllar geçer Tabii Gülşehir'de 1965 li yillarda gelişim Gösterir. Bu gelişimin Üzerine İlçe de bulunan camiiler Avlu içerisine alınır.

 

 

Gülşehir ilçesi'nin Tanınmış simalarından Nadir ÖZKAN'ın Anlatımına Göre; Eniştem Ali YAPAR ile 1960 lı yillarda Gülşehir Kaya Camii'nin duvarını örüyorduk, duvarı örerken önümüze Bir kepez sayı çıktı, sayı(kapak)  kaldırdıktan Sonra Bir mezar (cenaze) çıktı, biz mezarın kime oldugunu Öğrenmek için Gülşehir ilçesinde o yıllarda Nüfus müdürlüğü Yapan ve Eşrafça büyük bir bilgiye sahip olduğu bilinen Cemal Amcamı (YALÇIN) Çağırdım. Oda mezarın yanına gelip burası Kaya Camii'ni yaptıran zatlardan ''Aşçı Başı Süleyman Ağa'nın Mezarı olduğunu söyledi. Bizde ne yapalım dediğimizde bizlere sayı yeniden kapatın ve duvarı mezarın için üstüne Örün, ama mezarın yerini duvar arasına koyacağınız baş ve ayak taşları ile belli edin dedi. Bizlerde Rahmetli Cemal YALÇIN'ın dedikleri üzerine Aynı şekilde duvarı örüp mezarı belli ettik dedi. Gülşehir'de bu mezar Yerini kimse bilmez çok sayıda Az Gülşehir'li bilir dedi.

 

 

Bizler Haber Merkezimiz HaberGulsehir.com Aracılığı ile devlet büyüklerimize seslenerek Kaldırım diyerek geçtiğimiz, Belkide mezarının üstünde betonda olsa üzerine basarak geçtiğimiz yerde yatan Sevgili Büyüğümüz, Atamız, İlçemize yaptırmış olduğu eserle Halka ibadet etme olanağı sunmuş saygıdeğer ''Aşçı Başı Süleyman Ağa'' efendiye Yakışır bir Mezar yaptırmaları talebinde bulunuyoruz.

 

 

 

 

Bu Makale Kaynak Gösterilerek Yayınlanabilir  Kaynak Haber Gülşehir.com - Samet Ateş



Tarih: 04.07.2015 14:43