Bugun...


Pınarbaşı Yürüyüşü Zorlu Geçti
2. Turizme Farkındalık Yürüyüşü Pınarbaşı Vadisi etabı zorlu bir havada gerçekleşti.

Pınarbaşı Yürüyüşü Zorlu Geçti
+ -

Gülşehir Turizm ve Doğal Kültürel Varlıkları Koruma Derneği üye ve gönüllülerinin katıldığı 2. Turizme Farkındalık Yürüyüşü Pınarbaşı Vadisi Etabı dün gerçekleşti.

 

Hava durumu nedeniyle katılımın az olduğu Turizme Farkındalık Yürüyüşlerinin ikincisi olan Pınarbaşı Vadisi Etabı, Gülşehir Çayır Mahallesi bitiminden başladı. Sabah erkenden itibaren bulutlu ve yağışlı bir havanın Gülşehir'de etkili olması kararlı yürüyüşçüleri caydırmadı.

 

İlk önce Dilek Kayasından geçen yürüyüşçüler, eskiden beri halk inancı olduğu üzere burada dilek dilediler. Daha sonra eski Nevşehir ve Çat yolu olan ve başlangıcındaki kaya üzerine eski yazı ile yazılmış Osmanlı dönemi trafik levhasını gördüler. Önceden içi aşı boyası ile boyanmış şekilde kaya üzerine kazılarak yazılmış yazı, bazı işgüzarların gayretkeşliği sonucunda aşı boyasının solması nedeniyle duvar boyasıyla tekrar boyanmış. Yazıda "Nevşehir 430" yazıyor ve bu rakam o zaman kullanılan kadem (ayak) ölçüsünü ifade ediyor.

 

Yürüyüş daha sonra Pınarbaşı özü yukarısına doğru devam etti. Üçüncü olarak görülen ya da görülemeyen kültür varlığımız eski su değirmeni oldu. Geçtiğimiz dönemde bir belediye başkanının Sadabat Parkını yaparken taş ihtiyacı sonucu bu tarihi su değirmenini yıktırıp taşlarını parkın yapımında kullanması nedeniyle yerinde olmayan tarihi yapının sadece suyun geldiği oluk kısmı ayakta duruyor. Karavezir Seyit Mehmet Paşanın 1777 yılındaki vakıf senedinde kaza haline getirdiği Gülşehir’in sınırlarını açıklarken, “güneyindeki su değirmenine kadar” şeklindeki bir ibare ile en az 250 yıllık olduğu anlaşılan tarihi su değirmeninden arta kalan büyük su oluğunu da gördükten sonra yürüyüşçüler yağan yağmura rağmen vadi yukarısına doğru yürüyüşlerini sürdürdüler.

 

Kurudere mevkisine gelince karşı tarafa geçmek için derenin soğuk sularına dalan yürüyüşçüler buradan Güvercinlik vadisine ve oradaki definecilerce katledilmiş küçük bir kaya kilisesine uğrak verdiler. Oradan geri dönülerek, yakın zamanda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğünce 1. Derece Doğal Sit-Nitelikli Doğal Koruma Alanı olarak tescil edilen Kurudere Kaya Ormanı gezildi.

 

Pınarbaşı Vadisinin uzun olması ve hava şartlarından dolayı hızlı gezilmesi nedeniyle 3. Turizme Fakındalık Yürüyüşünün önümüzdeki hafta da aynı yere gerçekleştirilmesi kararı verilerek yürüyüşçüler tarafından yürüyüş tamamlandı.




Kaynak: Gülşehir gov tr

Editör: Samet ATEŞ



İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER HABERLER
FOTO GALERİ
ÇOK OKUNAN HABERLER
VİDEO GALERİ
YUKARI